Detaylar, Kurgu ve yangın kapısı

Ekseri yangın merdiveni ile yan yana kullanılan bu ivedili çıkış kapısı, buhran anlarında insanoğluın yangın yerından çabucak uzaklaşmalarını katkısızlayarak hayati bir rol üstlenmektedir.

Aynı zamanda bu merdivenler kişilerin salt bulunmuş olduğu binanın kucakerisinden emniyetli bir şekilde kaçmasını bileğil, bir yangın durumunda itfaiye aracı ekiplerinin yangına karışma edebilmesini ve yangın merdivenlerini alternatif istirdat yolları olarak kullanımını katkısızlamaktadır. 

Bu sınıflandırma, yangın baplarının ne denli süreyle yangına dayanabileceğini belirtir. Örneğin, A sınıfı bir yangın kapısı genellikle 60 zaman, B sınıfı bir yangın bapsı ise 30 dakika boyunca yangına karşı peklik gösterebilir. Yangın kapısı seçerken, bu peklik sınıflarını dikkate almanız önemlidir.

Yangın yönetmeliğine yaraşır gestaltlacak bir yangın merdiveni için temelı değemekkenler mevcuttur. Bu değmeselekenler; yapının tasarruf amacı ve yangın merdiveni çeşitleridiridir. Bu değkonukenlerin yangın merdiveni standartlarını ne değmaslahattirdiğini horda inceleyelim.

Yangın vakaları biraşırı örgüda en kesif karşılaşılan ve sağlam tehlikelere reçete harisan afetlerden birisi olarak gösterilebilir. Yangına Dayanıklı Kapı modelleri ile bütün yaşam ve çalışma alanlarında emniyetliğin sağlamlanması amaçlanır.

Açıldıktan sonra kapanması da kendiliğinden olarak gerçekleeğlenceli bu tür bapların en oylumlu kazanımı duman sızdırmaması ve muayyen derecede ısıya denli dayanabilmesidir.

Tütün sızdırmaz özelliğe iye olmaları çevresı ile yangın anında insanoğluın tütün zehirlenmelerinden bile korunmasını katkısızlar. Ivedili çıkış kapısı ismi ile bile aşina bu baplar, Yangın kapısı istanbul itfaiyenin yangın yönetmeliğinde olabildiğince geniş bir yere sahiptir. Yönetmelikler ile birmebzul konstrüksiyonda bulundurulması ıztırari hale getirilmiştir.

Kanatlardan biri durağan tutulabilir, acil durumda bir pim mekanizması ile rahat açılması katkısızlanabilir.

Kaçış merdivenlerinin tabii zemine denli ulaştırılması esastır. Kaçış merdiveni, bitiş noktasında en azca 1 m2’lik bir sahanlık bünyelıp bu noktadan süfliya eğimi 50 dereceden henüz bir tomar olamayacak şekilde mafsallı bir merdiven ile doğal zemine indirilir. Kaçış merdiveninin tabii zemine indirilmesi kabil değil ise, yerden 3 m fevkda bitirilebilir.

Yangın bapları, yangın sırasında insanoğluın kaçışını kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda yangının yayılmasını da önler.

Yangın merdiveniyle alakalı olarak alakadar kanun düzenlemeleri kapsamınca yangın merdiveni standartları da temel aldatmaınmaktadır. Buna bakarak yangın merdiveninin çizimini yapan tasarımcıdan çallıkışan her bir personele kadar bütün her insanın yangın merdiveni standartları mucibince faaliyet etmesi ve vacip çkırmızıışmaların da buna için binalması gerekmektedir.

Yangın yönetmeliğinde dışa vurum edildiği üzere bapların bizatihi kapanması gerekmektedir. Kapıların kendiliğinden kapanmasını sağlayıcı yaylı menteşelerdir.

Kapı boyutu: Yangın kapkaloriın boyutu, bapnın kullanılacağı yere bakılırsa bileğkârebilir. Kapı boyutu, yangın kapkaloriın yangın direncini etkileyebilir.

Yangın kapısı, bir binada yangın takkadak kullanılan bir güvenlik önlemidir. Ekseriyetle yangın merdivenlerinde, ivedi çıkış noktalarında yahut yangınla mücadele ekipmanlarının bulunduğu odalarda bulunur. Yangın kapıları yangına dayanıklı malzemelerden mamultır ve yangın esnasında alevlerin ve dumanın yayılmasını engellemeye yardımcı olur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *